Nevoia de a manca si a bea

 

 

Oricarui organism ii este necesar sa ingere si sa absoarba alimente de buna calitate si in cantitate suficienta , pentru a-si asigura dezvoltarea , intretinerea tesuturilor si pentru a-si mentine energia indinspensabila unei bune functionari .

 

 Independenta in satisfacerea nevoii . Organismul are nevoie de alimentatie adecvata calitativ si cantitativ . Alimentatia trebuie sa cuprinda toti factorii necesari pentru mentinerea vietii si asigurarea functiilor organismului : glucide , proteine , lipide , vitamine, apa , saruri minerale .

1)Glucidele sau hidratii de carbon reprezinta sursa principala energetica a organismului. Digerarea si asimilarea lor nu solicita organismul prea mult , de aceea este bine ca 50% din necesitatile calorice ale organismului sa se asigure prin hidrati de carbon , daca nu exista o contraindicatie in ceea ce priveste aportul lor (diabetul zaharat, obezitate , colita de fermentatie ) .

COLITA = inflamatia intestinului

Aportul de glucide trebuie marit in boli febrile , casexie (stare extrema de slabire), denutritie , afectiuni hepatice , renale si pot fi administrate sub forma de ceaiuri , siropuri , limonade , sucuri de fructe etc. (mai ales in perioada febrile) .

Principala sursa de hidrati de carbon este painea , cartoful , orezul .

Necesarul zilnic de hidrati de carbon = 4-6g/kg corp/24 h

2)Proteinelereprezinta materialele plastice (de formare) ale organismului , ele inlocuind substantele distruse prin uzura fiziologica sau patologica . Reprezinta sursa importanta de energie si constituie material prima a enzimelor si a hormonilor .

Aportul insuficient de proteine de lunga durata determina distrugerea parenchimului hepatic , aparitia anemiei si retentia (retinerea) apei in organism cu formare de edeme . Aceste probleme se datoreaza scaderii proteinelor din plasma . Cresterea cantitatii de proteine este indicata in sarcina , alaptare , arsuri , anemii , postoperator , evacuari pleurale si abdominale .

Scaderea cantitatii de proteine este indicata in boli renale , afectiuni febrile .

Necesarul de proteine = 4-6g/kg corp/24 h

Rezistenta organismului fata de infectii depinde de aportul proteic ; in anumite cazuri ( de arderi exaggerate sau pierderi patologice ) , necesarul proteic creste ; in afectiuni renale (insuficienta renala ) necesarul proteic este scazut pentru menajarea rinichiului.

Proteinele se gasesc in carne , oua , peste , branza , lapte , legume uscate (fasole si mazare).

 

3)Lipideleau valoare calorica mare si calitati energetice mari intr-un volum mic. Ele au rol energetic , structural , adica intra in compozitia sistemului nervos si a eritrocitului (globulul rosu), au rol de sustinere pentru organelle interne , rol de deposit pentru rezervele de energie .

Necesarul de lipide = 1-2g/kg corp/24 h

Aportul de lipide se va reduce in boli febrile , boli hepatice , insuficienta pancreatica , insuficienta renala , diabet zaharat , obezitate ; si va creste in malnutritie , hipertiroidism (datorita arderilor exagerate).

Aportul de lipide trebuie sa fie de origine animala (unt , smantana , sunca) si vegetala (ulei).

4)Vitaminele sunt necesare mentinerii metabolismului normal al organismului. Necesarul de vitamine se asigura prin consumarea fructelor , legumelor , salatelor , sucurilor de fructe.

Vitaminele pot fi clasificate in :

–         vitamine hidrosolubile

–         vitamine liposolubile

5)Apa si sarurile minerale. In apa se petrec toate reactiile biochimice din organism , au rol structural si catalizator.

Necesarul zilnic de apa este de 2000-2500 ml , provenind din aport si din arderea hidratilor de carbon si a lipidelor .

Necesarul de saruri minerale : 4g de Na/zi , 3-4g K/zi , 2g Ca/zi , 6g Cl/zi , 18mg Fe/zi , 0,15g Mg/zi .Pentru ca absorbtia de Ca si Mg sa fie optima, raportul trebuie sa fie de 2 la 1.

Surse de Ca si K : branza , lapte si derivate.

Necesitatile de apa si saruri minerale cresc in boli febrile , diaree , varsaturi , hemoragii abundente , arsuri intinse ; si scad in insuficienta cardiaca , in ciroza, etc.

Necesitatile calorice ale omului sanatos.

Valoarea energetica a principiilor alimentare :

–         glucide – 4,1cal  prin metabolizarea unui gram

–         lipide – 9,3 cal prin metabolizarea unui gram

–         proteine – 4,1cal  prin metabolizarea unui gram

Necesarul caloric pe 24 h in functie de activitate  :

–         in repaus – 25 cal/kg corp/zi

–         efort fizic usor -35 cal/kg corp/zi

–         efort mediu – 45 cal/kg corp/zi

–         efort mare – 55 cal/kg corp/zi

Necesarul caloric pe 24 h in functie de varsta :

–         se creste necesarul caloric cu 20-30% pentru copii

–         se scade cu 10-15% pentru varstnici

–         la femei este cu 10% mai mic decat la barbat

–         in starile febrile necesarul caloric este marit cu 10%

–         la sportive , in sarcina , alaptare se creste necesarul caloric cu 30%

Necesarul caloric este de 2500-3000 cal/zi .

Factori care influenteaza satisfacerea nevoii .

1)    Factori bilogici :

–         varsta si dezvoltarea – nevoile alimentare sunt variabile in functie de perioada de crestere si dezvoltare : copil , adolescent , adult , varstnic.

–         activitati fizice – cu cat activitatea musculara este mai mare cu atat creste si aportul alimentar

–         orarul si repartizarea meselor – un program regulat al meselor este recomandat tuturor indivizilor , intervalul dintre mese fiind in functie de varsta

2)    Factori psihologici :

–         emotiile- influenteaza consumul de hrana (unii isi pierd apetitul , iar altii consuma mai multe alimente) .

–         anxietatea – hranirea este strans legata de satisfacerea unei nevoi de securitate , de dragoste si de bunastare

3)    Factori sociologici :

–         climatul – iarna , indivizii au nevoie de mai multe calorii , iar vara , sunt preferabile mesele usoare si o cantitate crescuta de lichide

–         statutul socio-economic –saracia influenteaza negative satisfacerea nevoii

–         religia – in functie de apartenenta lor religioasa , indivizii au anumite ritualuri alimentare : post urmat de sarbatori mari , interzicerea consumului unor alimente (carne de porc , cafea , alcool ) , dar si prepararea si servirea alimentelor dupa un anumit ritual

–         cultura – alimentatia este strans legata de traditiile si superstitiile fiecarei culture.

Manifestari de independenta :

1)    Cavitatea bucala – dentitia trebuie sa fie buna , proteza dentara (daca este cazul)  trebuie sa fie adaptata si in stare buna , mucoasa bucala roza si umeda , limba roz , gingiile de culoare roz si aderente dintilor .

2)    Masticatia – trebuie sa fie usoara , eficace , cu gura inchisa .

3)    Reflexul de deglutitie (inghitire) – trebuie sa fie prezent

4)    Digestia – trebuie sa fie usoara , lenta .

5)    Deprinderile alimentare- orarul meselor (3 mese si 2 gustari cu 10 ore de repaus nocturn).

6)    Apetitul – trebuie sa fie prezent.

7)    Satietatea (senzatia de satul) – trebuie sa fie prezenta

8)    Hidratarea – reprezinta consumul de lichide in functie de varsta

9)    Simtul gustative – trebuie sa fie prezent.

Rolul nursei pentru mentinerea independentei :

–         asistenta calculeaza necesarul de calorii pe 24 h , in functie de activitate , varsta si starea fiziologica

–         asistenta cantareste pacientul si urmareste evolutia greutatii

–         asigura echilibrul intre alimentele energetice si cele neenergetice (apa , vitamine , saruri minerale) .

 

–         asigura echilibrul intre principiile nutritive fundamentale astfel:

  1. 50-55% glucide
  2. 10-15% lipide
  3. 30-40% proteine

–         asigura echilibrul intre produsele de origine animala si vegetala :

a)     40% proteine de origine animala

b)    60% proteine de origine vegetala

c)     35% lipide de origine animala

d)    65% lipide de origine vegetala

–         ratia alimentara sa cuprinda alimente din toate grupele alimentare

–         cerceteaza gusturile si deprinderile alimentare ale individului

–         inlocuieste, la nevoie , un aliment cu altul , conform echivalentelor cantitative si calitative ale diferitelor principii alimentare

–         calculeaza indicele ponderal care reprezinta raportul dintre greutatea reala si cea ideala.

Greutatea reala se cantareste , iar greutatea ideala se calculeaza astfel: 50+0,75(Tcm -150) + Vani -20/ 4 x 0,9 (la femei)

T=talie

V =varsta

Indicele ponderal trebuie sa fie cuprins intre 0,9-1,1.

Intre:

–         0,8-0,9 – distrofie gradul I

–         0,7-0,8 – distrofie gradul II

–         0,6-0,7 – distrofie gradul III

–         peste 1,1-1,2 – obezitate gradul I

–         intre 1,2-1,3 – obezitate gradul II

–         peste 1,3 – obezitate gradul III

Dependenta in satisfacerea nevoii.

Probleme de dependenta :

1)    Alimentatie inadecvata prin deficit

2)    Alimentatie inadecvata prin exces au surplus

3)    Dificultate de a se alimenta si/sau hidrata

4)    Dificultate de a urma dieta

5)    Greturi si varsaturi

6)    Refuz de a se alimenta si hidrata

Surse de dificultate :

1)    de ordin fizic :

–         alterarea mucoasei bucale , tubului digestiv

–         afectiuni ale ficatului si ale cailor biliare

–         tubajul gastric : intoxicatii alcoolice , abuz de medicamente , afectiuni endocrine

–         obstructii sau strangulari intestinale

 

 

2)de ordin psihologic :

–         tulburari de gandire

–         anxietate

–         stress

–         stari de criza

3)de ordin sociologic :

–         insalubritatea

–         religia

4)lipsa cunoasterii de sine , a mediului inconjurator .

 

Alimentatia inadecvata prin deficit – aport insufficient de alimente .

Manifestari de dependenta :

–         ANOREXIE = lipsa totala a poftei de mancare

–         INAPETENTA = apetit scazut

–         DISFAGIE = durere la inghitire

–         GINGIVITE = inflamatia gingiilor

–         Ulceratii ale mucosei bucale , buzelor

–         GLOSITA =limba incarcata

–         Dificultate in masticatie

–         La nivelul tegumentelor : tegumente uscate , deshidratate , lipsite de elasticitate , stare de slabiciune

–         Greturi

–         Varsaturi

–         Diaree

–         Scaderea indecelui ponderal

–         Greseli in alegerea si prepararea alimentelor

–         REGURGITATII = intoarcerea alimentelor din stomac la nivelul cavitatii bucale

Interventiile asistentei.

 

Obiective Interventii autonome si delegate
Pac. sa aiba o stare de bine , fara greturi si varsaturi cu ajutorul nursei in termen de…… –          asistenta aseaza pacientul in pozitie semisezand sau in decubit dorsal cu capul intr-o parte

–          protejeaza lenjeria de corp si de pat a pacientului cu musama , aleza , prosop

–          ajuta pacientul in timpul varsaturilor sprijinindu-l

–          invata pacientul sa inspire profound

–          copilul mic se aseaza in decubit lateral

–          asistenta introduce sau interzice anumite alimente

–          administreaza medicatia prescrisa de medic (antiemetice , vitamine , saruri minerale)

Pac. sa fie echilibrat hidroelectrolitic in termen de…………………….. –          alimenteaza pacientul parenteral , daca nu poate singur , instituind perfuzii cu glucoza 5% , 10% , 20% , 33% , 40% la indicatia medicului

–          calculeaza indicele ponderal , necesarul caloric in functie de starea patologica (febra , varsaturi , diaree)

–          in caz de febra asistenta adauga la necesarul caloric 10% pentru fiecare grad de temperatura peste 37 grade C si 20-30% pentru agitatie , convulsii , arsuri

–          dupa incetarea varsaturilor asistenta hidrateaza pacientul cu cantitati mici de lichide reci la intervale egale de timp

–          exploreaza gusturile si obiceiurile alimentare ale pacientului valorificandu-le

–          educa pacientul asupra importantei dietei alimentare

–          controleaza pachetele de la apartinatori

–          face bilantul lichidelor ingerate si eliminate

Pac. sa fie echilibrat nutritional cu ajutorul nursei in termen de……………..

 

–          exploreaza preferintele pacientului

–          serveste pacientul cu alimente la temperatura moderata

–          respecta orarul meselor , acorda atentie modului de preparare

–          alimentele sa fie prezentate cat mai atragator

–          educa pacientul asupra regimului alimentar pe care trebuie sa-l urmeze

–          colaboreaza cu pacientul in scopul alegerii alimentelor preferate , contraindicatiile regimului

–          stabileste curba ponderala

Pac. sa fie echilibrat psihic –          asigura climat cald , confortabil

–          incurajeaza pacientul si ii explica scopul interventiilor

–          manifesta empatie

 

 

Alimentatia si hidratarea inadecvata prin surplus – aport alimentar exagerat cantitativ si calitativ .

Manifestari de dependenta :

–         greturi , varsaturi

–         POLIFAGIE = nevoie exagerata de a manca cu absenta sentimentului de satietate

–         BULIMIE = sezantie exagerata de foame

–         indice ponderal crescut cu 15-20% (ingrasare)

 

 

Surse de dificultate :

–         stres , anxietate

–         singuratate

–         tulburari psihice

–         dezechilibre endocrine sau organice

 

Interventiile asistentei.

 

Obiective Interventii autonome si delegate
Pac. sa aiba greutatea cat mai aproape de cea ideala in functie de varsta , sex , fiziologie –          asistenta calculeaza indicele ponderal

–          invata pacientul valoarea energetica a alimentelor si necesarul in functie de activitatile fizice si varsta

–          alcatuieste impreuna cu pacientul un regim alimentar hipocaloric

–          urmareste orarul si distributia meselor

–          controleaza pachetele de la apartinatori

–          urmareste curba ponderala

Pac. sa desfasoare activitate fizica singur , zilnic –          educa pacientul asupra necesitatii efectuarii exercitiilor fizice

–          stabileste un program de activitate fizica in functie de capacitatile si preferintele pacientului

Pac. sa fie echilibrat psihic permanent –          stimuleaza pacientul sa-si exprime emotiile nelasandu-l in negativism verbal sau izolare

–          il invata metode de relaxare

–          administreaza medicatia prescrisa de medic

 

 

Dificultate de a se alimenta si hidrata.

Manifestari de dependenta :

–         disfagie

–         oboseala

–         slabiciune

–         diminuarea mobilitatii mandibulei

–         tegumente uscate , palide

Interventiile asistentei.

 

Obiective Interventii autonome si delegate
1)      Pac. sa se alimenteze singur utilizand ustensile adecvate in termen de………..

2)      Pac. sa consume alimente care se mananca cu mana (fructe , paine) , singur la fiecare masa in termen de….

3)      Pac. sa se alimenteze singur fara nici o jena in termen de………………..

–          asistenta ajuta pacientul sa se alimenteze

–          il incurajeaza apreciindu-i efortul

–          administreaza medicatia prescrisa de medic

 

 

Dificultate de a urma dieta .

Manifestari de dependenta :

–         nu bea

–         omite mesele

–         ameteli

–         paloare

–         indispozitie

–         constipatie

Surse de dificultate :

–         obisnuinte alimentare diferite , legate de cultura si religie

–         lipsa cunoasterii alimentelor premise sau interzise in afectiunea pe care o are pacientul

–         neacceptarea bolii

Interventiile asistentei.

 

Obiective Interventii autonome si delegate
Pac. sa urmeze regimul alimentar singur in termen de……………………….. –          ajuta pacientul sa se alimenteze

–          ii explica necesitatea dietei alimentarea

–          administreaza medicatia prescrisa de medic

 

 

 

Greturi , varsaturi.

Manifestari de dependenta :

–         astenie (oboseala) fizica

–         paloarea tegumentelor

–         inapetenta

–         balonari

–         regurgitatii

–         PITUITE = reflux in cavitatea bucala a unor cantitati mici de lichide din cavitatea gastrica

–         varsaturi bilioase = contin bila galbena si gust amar

–         varsaturi alimentare

–         HEMATEMEZA = varsaturi cu sange digerat , de culoare negricioasa

 

 

 

 

 

 

Interventiile asistentei.

 

Obiective Interventii autonome si delegate
1)      Pac. sa-si diminueze greturile si varsaturile cu ajutorul nursei in termen de…

2)      Pac. san u mai prezinte greturi/varsaturi in termen de……….

–          asistenta impune pacientului repaus alimentar

–          impune repaus la pat

–          treptat , instituie dieta hidrozaharoasa (apa si glucide) , iar apoi hidrolactozaharoasa

–          revine in cateva zile la regim alimentar corespunzator varstei

–          educa pacientul san u-si administreze alimente greu digerabile (conserve , afumaturi , tocaturi , condimente , mezeluri)

–          verifica pachetele primite de la apartinatori

–          hidrateaza pacientul cu lichide in cantitati mici la intervale egale de timp (ingestia de cantitati mari provoaca varsaturi)

–          administreaza medicatia prescrisa de medic (antiemetice)

 

 

Refuzul de a se alimenta.

Manifestari de dependenta :

–         refuzul de a manca

–         refuzul de a bea

Surse de dificultate:

–         depresii majore

–         singuratatea (divort , deces)

–         pierderi sociale ( somaj , de avere etc.)

 

Interventiile asistentei.

 

Obiective Interventii autonome si delegate
1)      Pac. sa-si exprime dreptul de a manca si abea singur in termen de………..

2)      Pac. sa aiba confort psihic si fizic cu ajutorul nursei permanent

–          asistenta stimuleaza pacientul sa-si exprime anxietatea , emotiile care au provocat decizia de negativism

–          colaboreaza cu apartinatorii in situatii de singuratate pentru a nu lasa singur pacientul

–          explica pacientului necesitatea de a bea si a manca , ridica moralul pacientului , reda pofta de viata pacientului

–          administreaza medicatia prescrisa de medic (antidepresive)

 

 

 

 

Hidratarea si mineralizarea organismului.

Apa :

–         reprezinta 70% din greutatea organismului

–         este lichidul solvent al tuturor substantelor organice , chimice si anorganice , necesare bunei functionari a organismului

–         nevoia de apa a adultului este de 2000-2500 ml/24h

–         la copil nevoia de apa este mai mare , in raport cu greutatea corporala astfel:

a)     180ml apa/kg corp/zi in primele 6 luni

b)    150ml apa/kg corp/zi intre 6-9 luni

c)     120ml apa/kg corp/zi intre 9-12 luni

d)    100ml apa/kg corp/zi peste 1 an

–         eliminarea apei din organism se face pe mai multe cai , astfel :

a)     1000-1500 ml prin urina

b)    350-500 ml prin transpiratie

c)     350-500 ml prin respiratie

d)    100-200 ml prin scaun

–         in mod natural, este un echilibru intre lichidele itroduse in organism si pierderile fiziologice

–         in situatii patologice se produce dezechilibrul ce duce la dezhidratare sau hiperhidratare.

Se deosebesc mai multe sindroame de dezhidratare :

1)    deshidratare izotona –cand pierderile intereseaza atat apa cat si electrolitii in aceeasi proportie (varsaturi , diaree , hemoragii masive , paracentezele repetate) .

2)    deshidratare hipertona– se elimina apa in proportie mai mare (transpiratie exagerata, polipnee)

3)    deshidratare hipotona– se elimina sarurile minerale in proportie mai mare.

Cauzele deshidratarii sunt :

–         de ordin fizic : diaree , transpiratii abundente , tulburari endocrine , aport insuficient de lichide , climat cald

–         de ordin psihologic : stres , stari de criza

–         de ordin sociologic : pauperitate , insalubritate , conflicte sociale , posturile

–         lipsa cunoasterii de sine , notiuni de educatie sanitara

 Manifestari de dependenta :

–         tegumente uscate

–         pliu cutanat persistent

–         buze uscate

–         senzatie de sete

–         astenie fizica si intelectuala

–         cefalee

–         ameteli

–         tendinta la hipotensiune

–         febra

–         modificari de puls (tahicardic)

 

Interventiile asistentei.

 

Obiective Interventii autonome si delegate
Pac. sa fie hidratat cu ajutorul nursei in termen de……………

 

–          pacientul trebuie educat sa se hidrateze cu cantitati mici de lichide in greturi , varsaturi, stari febrile si lichide calde in degeraturi , si la recomandarea medicului

–          asistenta hidrateaza pacientul care nu se poate hidrata

–          face bilantul ingest-excret (bilantul hidric)

–          pacientul cu reflex de deglutitie  scazut va fi hidratat de asistenta cu cescuta cu pai sau cu o lingurita

–          in starile febrile asistenta administreaza limonade , apa fiarta si racita , compoturi in functie de necesitatile fiziologice si patologice

 

 

Caile de hidratare ale organismului :

1)    Orala

2)    Perfuzie intravenoasa – introducerea pe cale parenterala , picatura cu picatura , a solutiilor medicamentoase

3)    Subcutanata – se face prin perfuzie, dar resorbtia este lenta . Accidente : flegmoane , necroza tesutului prin compresiune , complicatii septice.

4)    Duodenala – administrarea lichidelor se face prin sonda duodenala

5)    Rectala – se face prin clisma , picatura cu picatura.

 

Diversificarea alimentatiei la sugari:

–         la varsta de 2 luni se da copilului mic suc de fructe , banana pasata

–         la varsta de 4 luni se da supa de zarzavaturi , incepandu-se cu 1-2 lingurite , apoi se completeaza pane ce ajunge la un biberon de supa/zi

–         treptat zarzavatul fiert se paseaza si se administreaza supa crema

–         la varsta de 5 luni la supa de zarzavat se poate adauga un cotoi de pui , ficat de pui (pasate) ; se introduce oul fiert tare , initial administrandu-se numai galbenusul , iar la 2-3 saptamani albusul. Se administreaza un ou fiert tare la 3 zile (interzis ou de rata)

–         la 6 luni copilul trebuie sa aiba 6 mese/zi a 180 ml :

a)     3x san sau lapte de vaca sau lapte praf

b)    1x mar ras + biscuit +  5% zahar

c)     1x supa de zarzavat + 25g carne mixata + ulei vegetal

d)    1x orez pasat +branza de vaci

Sau

e)     ou fiert tare, ficat pasare , carne de pasare fiarta , banana , portocala

–         la 9 luni copilul primeste 5 mese/zi a 200ml :

a)     2x san sau lapte de vaca sau lapte praf

b)    1x mar ras + biscuit +  5% zahar

c)     1x supa de zarzavat + 50g carne mixata +piure de legume+ ulei vegetal

d)    1x orez pasat +branza de vaci

sau

e)     ou fiert tare, ficat pasare , carne de pasare fiarta , papanasi, cartofi ,smantana, mamaliga cu branza , banana , portocala , lamie, apa fiarta si racita

–         la 1 an copilul este asezat la masa adultilor si se lasa sa manance singur

Se interzice :

–         pestele pana la varsta de 3 ani

–         ciocolata si capsunile pana la 2 ani

–         ciresele se pot da dar fara samburi